Rödbetor
Jag kom hem från Varberg klockan halv fyra på måndag morgon, somnade tjugo över fyra. Totalt fick jag fyra å en halv timmes sömn. Då är det kanske förlåtligt att jag missade förrätten till kvällens bjudning? Sömnbrist var i alla fall det jag skyllde på när jag med hot om våld tvingade en av middagsgästerna att köpa rödbetor på vägen.
Färska rödbetor är fantastiska och i mitt tycke allra godast när de serveras "i salt vatten nykokta" med citronsmör. Rödbetor ska kokas i riktigt salt vatten, precis som potatis. Vrid av blasten på betorna, skölj bort värsta leran under kranen och lämna rotänden kvar under kokningen. Efter kokningen är betorna lätta att skala med fingrarna. Servera med citronsmör.
Citronsmör
Citron (saft och zest)
Smör
Salt
Peppar
Kör smöret i mixern med citronsaft, salt och peppar. Rör ned citronzest i smöret när det mixats mjukt.
Testa dessutom att göra en sallad på (färsk) rödbeta, chevre/parmigiano/feta, ruccola och rostade pinjenötter. Väldigt enkelt, väldigt gott!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar