Kalle till middag
Igår gjorde jag och min vän Dogge ankbröst med balsamicoreduktion och "filled potato skins". Jag tror inte att det är så vanligt att man äter anka ute i stugorna, vilket är förbryllande egentligen eftersom köttet (ankbröst) är mört, ganska billigt och väldigt gott. Det är dessutom enkelt att lyckas med. Följ bara anvisningarna så går allt bra. Receptet är tänkt för två bröst om ung. 750g tillsammans.
Ankbröst
Ankbröst ska alltid beredas med fettsidan kvar. Köttsidan putsas ren från hinnor och senor och fettsidan ska skåras i rombmönster med ca 1cm mellan skårorna. Fettsidan ska sedan stekas så att den blir riktigt krispig, tänk knaperstekt bacon. När man steker anka behövs inget matfett i pannan, fettet i bröstet kommer att smälta och räcker och blir över till att steka i.
Ankbröst 2st a´350-375g vardera.
Putsa köttsidan fri från hinnor och senor.
Skåra fettsidan i ett rombmönster med ca 1cm mellan skårorna. Skårorna ska vara ganska djupa, helst precis igenom fettet och ner i köttet.
Hetta upp en bra gjutjärnspanna. Pannan ska vara riktigt het, men inte från helvetet (inte för het)
Salta och peppra båda sidorna på köttet rikligt.
Lägg i köttet med fettsidan nedåt. Stek i 4-5min beroende på storlek. En massa fett kommer att sippra ut, häll av eller ös ur överskottsfett under stekningen. Fettet är mycket smakrikt och kan med fördel användas till tex såser.
Vänd köttet och stek lika länge på köttsidan.
Lägg köttet i folie med blanka sidan inåt, slut tätt och låt ligga i 15min. Köttet kommer att gå färdigt i foliepaketet.
Ta ut köttet och skär i skivor med en lutad kniv.
Le triumferande när du serverar det perfekt rosaröda köttet till dina häpnande gäster.
Ta emot folkets jubel när gästerna provsmakar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar