Jävla regn
Jag sitter i familjens sommarhus utanför Varberg och skriver. I Varberg med omnejd har det regnat hela förbannade sommaren. Det har regnat nåt så in i bänken att stället är helt översvämmat. Jag skiter er inte, hela hus har flutit bort och i HN (Hallands Nyheter) läste jag igår om tre fransmän som skulle under en viadukt med husvagn och allt. Dom fastnade och totalförstörde tutti. Under viadukten var det en vattenpöl som de bara skulle köra igenom. Pölen var två meter djup. Synd på husvagnen. Bilen var säkert fransk, så den förtjänade att dö ändå. Fransmän ska göra vin och mat och hålla sig borta från bilar och krig. Förresten avskyr jag husvagnar också. Tattarkupor brukar min kompis kalla dem. Han är kul han, min kompis.
Sommarhuset brukar normalt sett vara en plats för njutningsfyllda upplevelser, men hur fan njuter man i hällregn? Jag bet ihop, tog mig till Varbergs export, en utmärkt fiskaffär inne i Varberg, och köpte skaldjur, löjrom och torsk. Varbergs export säljer färsk fisk från havet. Inte färsk så som det kallas hemma i Stockholm, utan färsk så att den fortfarande sprattlar. Smaken är annorlunda. Friskare, kanske mer tång-salt-hav, kanske är det inbillning. Det spelar ingen roll. Fisken är galet mycket godare här än hemma. På vägen smet jag in på systemet och plockade åt mig förutom två flaskor Trimbach Riesling (nr 2639) en blandback med Nils Oscars Lager, India Ale samt Pilz.
Trimbach Riesling är ett säkert kort till de flesta vita fiskar samt skaldjur, prisvärt, friskt och elegant med smak av lime och gröna äpplen. Om man ska dricka vitt eller bubbel till skaldjur så ska vinet vara kylt, det finns inget värre än vin som i början av måltiden är kylskåpskallt för att till sista räkan vara rumstempererat. Trimbach serveras vid 8-10 grader Celsius. Skaffa en ishink om du inte har en och be fiskaffären att skicka med is, tillräckligt för att både lägga upp skaldjuren på och fylla ishinken med.
Nåväl, löjrommen blev en liten amuse bouche till ett glas bubbel, skaldjuren serverades au naturel till resten av bubblet samt ena flaskan Trimbach och dagen efter gjorde jag en väldigt enkel och matig soppa av torsken som avnjöts med den andra flaskan.
Även om regnet var ständigt närvarande under måltiderna så var det ingen som tänkte på det, just då. Det är skönt att om inte endast för en måltid få fly undan oväder och stormar, komma ifrån en stund. Det är vad jag tänkt denna bloggen ska handla om, verklighetsflykter, korta, flyktiga och speciella, oftast gastronomiska. Inläggen kommer ofta att avslutas med ett ungefärligt recept, jag mäter inte rätterna jag gör, så precisa måttangivelser kommer bara att finnas där det är absolut nödvändigt.
Det regnar fortfarande ute. Strandängens intresseorganisation ska grilla på ängen idag. Hoppas att det spricker upp tills dess. Fet chans. Här blir det smörstekt makrill till middag, potatis-dill- skirat smör-bröd-ost-öl och en O.P.
Regnet är fortfarande påtagligt och jag måste laga mat.
Fisksoppa
Torskfile'
Färsk potatis
Lök
Vitlök
Purjolök
Saffran
Paprikapulver
Cayennepeppar
Tomatpure'
Krossade tomater
Vitt vin
Fiskfond
Grädde
Koka den välskrubbade potatisen i sitt skal tills den är al dente, ställ åt sidan.
Fräs löken och vitlöken i smör, skeda i tomatpure' och låt fräsa med. Blanda i saffran och cayennepeppar, fräs en stund och häll sedan i kraftig fiskfond (egengjord eller bong) och generöst med vitt vin. Koka upp och blanda i tomatkross samt paprikapulver, salta och peppra. Sjud soppbasen på låg värme, smaka av, den ska vara smakrik och ganska salt, cayennepepparn ska ge hetta längst bak i munnen. Hit kan förberedas. Lägg potatisen och purjolöken i soppan. Lägg i fisken och låt sjuda tills fisken gått färdigt. Slå i lite (gärna löst vispad) grädde innan servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar